sâmbătă, 25 decembrie 2010

PRINCIPIILE ASTROLOGIEI VEDICE

1. Astrologia vedica este o astrologie de tip stelar: punctul de pornire în divizarea zodiacului coincide cu o stea fixa din constelatia Zeta Piscum, aflata la 180 grade de steaua Corvi din constelatia Chitra. Raportarea la un punct fix de pe bolta cereasca - steaua Corvi din constelatia Chitra - este deosebirea esentiala fata de Astrologia occidentala, în cadrul careia raportarea zodiacului se face la echinoctiul de primavara care gliseaza în timp. Diferenta între cele doua puncte, punctul fix din zodiacul sideral, vedic, si punctul echinoctial al zodiacului mobil, occidental, marcata pe ecliptica printr-o distanta unghiulara, se numeste Ayanamsha sau distanta precesionala. Aceasta explica de ce situarea Soarelui sau a Ascendentului în doua horoscoape alcatuite în cele doua sisteme nu coincide întotdeauna.



2. Sistemul planetar

In astrologia vedica sunt luate in considerare numai 7 planete care sunt vizibile (Soarele , Luna, Marte, Mercur, Jupiter, Venus si Saturn) si doua umbre care sunt invizibile(Rahu si Ketu) care sunt doua puncte matematice determinate de intersectia drumurilor aparente ale Soarelui si a Lunii.
Rahu este nodul ascendent, numit si capul Dragonului, iar Ketu este nodul descendent, numit si coada Dragonului. Rahu si Ketu se mai numesc si noduri lunare, Rahu fiind nodul lunar nord, iar Ketu fiind nodul lunar sud. Desi acestea nu sunt planete reale, ele au o mare influenta asupra destinului omenesc si sunt tratate în astrologia vedica similar cu planetele reale.


Planeta Denumirea planetelor
în sanskrita
Soare Ravi
Luna Chandra
Marte Kuja
Mercur Buddha
Jupiter Guru
Venus Shukra
Saturn Shani
Rahu Rahu
Ketu Ketu




3.Zodiile

Zodiacul este împartit în 12 parti egale, fixe, numite zodii sau semne zodiacale, care în sanskrita se numesc „Rasi”. Fiecare zodie are 30o de arc, fiecare grad fiind egal cu 60 de minute, iar fiecare minut cu 60 de secunde.
În timp ce constelatiile sunt formate din corpuri ceresti reale, diviziunea zodiacului în zodii este conventionala, ea nebazându-se pe o realitate astronomica. Zodiile au fost create pentru calcule si reprezinta doar un etalon de masura.


Nr. Zodia Denumirea în sanskrita Extindere
1 Berbec Mesha 0o -30o
2 Taur Vrishabha 30o -60o
3 Gemeni Mithuna 60o -90o
4 Rac (Cancer) Karka 90o -120o
5 Leu Simha 120o -150o
6 Fecioara Kanya 150o -180o
7 Balanta Thula 180o -210o
8 Scorpion Vrischika 210o -240o
9 Sagetator Dhanu 240o -270 o
10 Capricorn Makara 270o -300o
11 Varsator Kumbha 300o -330o
12 Pesti Mina 330o -360o



4.Constelatiile

Constelatiile sunt grupari de stele din galaxia noastra, care au fost împartite pe Ecliptica în mod conventional. Stele din aceeasi constelatie nu întotdeauna au o legatura fizica între ele, acestea formând grupari aparente pe Ecliptica. În spatiul cosmic ele pot fi la distante foarte mari unele de altele, neapartinând fizic aceleiasi grupari. Gruparile de stele sau constelatiile care ne intereseaza sunt cele care se afla pe banda Eclipticii.
Ecliptica este împartita în 27 de parti egale. Fiecare dintre acestea cuprinde un grup de stele care se numesc constelatii sau asterisme sau diviziuni lunare. În limba sanskrita poarta numele de Nakshatre. Fiecarei constelatii îi corespunde un arc de 13o20’. Fiecare constelatie este împartita în 4 Pade de 3o20’ fiecare. Tot zodiacul are 108 Pade. Luna, traversând Ecliptica, trece prin cele 27 constelatii într-o „luna lunara”.
Prima constelatie, ca si prima zodie, au acelasi punct initial – primul punct al zodiei Berbec.
Pentru fiecare constelatie si pentru fiecare Pada s-au alocat diferite planete numite „stapânii lor”. Cum se stie, stapânirea constelatiilor de catre planete nu se bazeaza pe realitati astronomice.
Cele 27 constelatii se împart în 9 grupuri (Tare), fiecare continând câte 3 constelatii. Constelatia în care se afla Luna în momentul nasterii se numeste Janma Nakshatra, a 10-a constelatie se numeste Karmarksha si a 19-a se numeste Trijanma. Aceste trei constelatii constituie Janma Tara.



Nr. Denumirea grupului Numarul constelatiei începând cu Janma Nakshatra Efectul
1 Janma Tara 1, 10, 19 Benefic
2 Sampat Tara 2, 11, 20 Prosperitate
3 Vipat Tara 3, 12, 21 Obstacole
4 Kshema Tara 4, 13, 22 Câstig
5 Pratyak Tara 5, 14, 23 Distrugere
6 Sadhaka Tara 6, 15, 24 Succes
7 Vadha Tara 7, 16, 25 Distrugere
8 Mitra Tara 8, 17, 26 Benefic
9 Parma Mitra Tara 9, 18, 27 Foarte benefic








5.Casele astrologice

Casele astrologice sunt, ca si semnele zodiacale, cele 12 diviziuni ale zodiacului, insa, spre deosebire de zodii, acestea nu sunt fixe, deoarece punctul de la care incepe casa 1(Ascendentul), este diferit de la un horoscop la altul. Stapanul zodiei identice cu o casa devine automat si stapanul casei respective.

Clasificarea caselor
Casele, ca si zodiile, sunt clasificate dupa trei calitati majore: mobila, fixa si duala. Casele fata de Luna sunt si ele în corelatie cu cele trei calitati majore, desi într-o masura mai mica.
1. Case Kendra (angulare)
2. Case Trikona (trigonale)
3. Case Panaphara (succedente)
4. Case Apoklima (cadente)
5. Case Upachaya (de progres).


Casele Kendra
Casele Kendra sunt casele a 1-a, a 4-a, a 7-a si a 10-a. Acestea sunt casele angulare fata de Ascendent si sunt casele cele mai importante. Ele sunt similare în caracterstici cu zodiile mobile sau cardinale. Planetele din aceste case devin foarte puternice, active si au o mare influenta asupra vietii nativului. Cea mai potenta si activa este casa a 10-a. Planetele situate în aceasta casa produc efecte puternice, domina horoscopul, covârsind chiar si Ascendentul. Ascendentul reprezinta Eu-l individului, iar casa a 10-a, Karma lui.
Casa a 7-a este aproape la fel de puternica, aratând ca viata prezenta este legata de altii. Casa a 4-a este casa abisului. Pentru sufletele slabe, care nu sunt în stare sa rupa „lanturile” impuse de conditiile Karmei, casa a 4-a înseamna negare si obscuritate. Pentru suflete puternice, evoluate, casa a 4-a indica autonegare, renuntare în favoarea altora.
Un horoscop fara planete în casele Kendra este considerat slab.
Planetele malefice în casele Kendra indica o persoana dificila, careia viata îi aduce multe necazuri, pentru el sau pentru persoanele legate de el.
Planetele benefice în casele Kendra confera protectie, noroc, onoare. Casele Kendra sunt similare în caracter cu zodiile mobile.
Prezenta planetelor în case Kendra este foarte importanta, iar daca ele sunt în armonie cu Ascendentul si stapânul acestuia, caracteristicile indicate de Ascendent vor fi amplificate.

Casele Trikona
Casele Trikona sunt casele a 1-a, a 5-a si a 9-a. Casa a 1-a este Kendra si Trikona în acelasi timp. Tot ce are legatura cu forta vitala este reprezentat de casa a 1-a. Casele Trikona sunt cele mai puternice dupa casele Kendra si planetele care stapânesc aceste case sunt considerate planete functional-benefice.
Planetele din casele Trikona nu sunt atât de puternice precum cele din casele Kendra pentru viata pe plan material, însa au o mare semnificatie în ceea ce priveste viata spirituala. Planetele benefice în casele Trikona promoveaza evolutia spirituala a nativului si confera protectia divina. Planetele malefice nu sunt bine venite în aceste case.
Casele succedente (Panaphara)

Casele succedente sunt casele a 2-a, a 5-a, a 8-a, a 11-a. Aceste case sunt mai mult legate de dorinte si emotii. Casele succedente sunt similare în caracteristici cu zodiile fixe. Influenta lor nu este schimbatoare. Caracteristicile si efectele produse de planete în aceste case sunt stabile. Daca planetele situate în aceste case produc influente negative asupra caracterului persoanei, va fi foarte greu de schimbat acest caracter, iar efectul pozitiv al planetelor asupra anumitor calitati ale personalitatii este ca acestea vor ramâne neschimbate toata viata.
Influentele malefice ale planetelor din aceste case asupra planetelor si caselor, legate de sanatate, produc afectiuni ale sanatatii care se vindeca foarte greu, devenind boli cronice. În schimb, influentele benefice dau persoanei o mare rezistenta fata de boli. În aceste case, planetele devin mai slabe, în comparatie cu casele Kendra si Trikona, iar efectele produse de ele sunt indirecte. Aceste case nu contribuie la producerea evenimentelor, la dezvoltare, la finalizarea lucrurilor, însa contribuie la stabilitate, la mentinerea situatiilor si lucrurilor. Casa a 5-a are un statut aparte, deoarece este Trikona.

Casele cadente (Apoklima)
Acestea sunt casele a 3-a, a 6-a, a 9-a si a 12-a.
Influenta acestor case are legatura cu partea mentala a individului, cu procesul gândirii lui, cu sensibilitatea, adaptabilitatea si inteligenta superioara. Casele cadente sunt similare în caracteristici cu zodiile duale. Aceste case promoveaza instabilitate, nesiguranta si probleme pe plan mental, nervos si de adaptabilitate. Daca într-un horoscop, influenta acestor case este predominanta, nativului îi lipseste initiativa. Pentru el este recomandabil sa lucreze sub conducerea unei alte persoane mai puternice.
Casele a 3-a si a 9-a sunt mai intelectuale, mai bune decât restul caselor cadente. În astrogramele muncitorilor si ale persoanelor care se ocupa cu activitati sociale predomina influenta caselor a 6-a si a 12-a. Aceste persoane sunt mai putin ambitioase, sunt mai rezervate, mai linistite, mai putin independente si sunt secretoase.
Casa a 9-a este cea mai puternica dintre casele cadente. Casele cadente sunt semnificative pentru evolutia spirituala. Studiul mai profund al caselor Kendra, succedente si cadente ar fi de mare interes pentru oamenii care înteleg ce este Karma si care cred în reîncarnare. Aceste case dezvaluie conditiile impuse de legile Karmice, care trebuiesc îndeplinite pentru a nu irosi viata actuala, care, de fapt, este un mare favor al fortelor divine facut noua, spre a o folosi pentru a evolua spiritual.

Casele Upachaya (case de progres)
Aceste case sunt: a 3-a, a 6-a, a 10-a si a 11-a.
Stapânii caselor a 3-a, a 6-a si a 11-a sunt functional malefici, producând în mod impulsiv rezultate nefavorabile. În cadrul caselor Upachaya, casele a 3-a, a 6-a si a 11-a formeaza subgrupul de case, numite Trishadaya. Planetele situate în aceste case devin puternice cu timpul, adica manifestarea lor este latenta la începutul vietii si efectele lor vor fi simtite odata cu înaintarea nativului în vârsta.
Daca stapânul Ascendentului ocupa o casa Upachaya, Ascendentul devine puternic. Daca Luna si Saturn ocupa o casa Upachaya, nativul devine bogat si fericit. Daca Marte si Saturn ocupa o casa Upachaya, nativul va fi celebru si iubit de toti. Daca Jupiter si Saturn sunt într-o casa Upachaya, nativul va fi celebru si respectat de oamenii sus-pusi.

O alta grupare si clasificare a caselor
Casele a 6-a, a 8-a si a 12-a sunt case malefice sau, în sanskrita „Dusthane”. O planeta care este stapâna uneia dintre aceste case sau ocupa una dintre aceste case, devine functional malefica.
Casele a 4-a, a 5-a, a 7-a, a 9-a si a 10-a sunt case benefice sau favorabile, iar stapânii acestor case si planetele asociate cu ei, chiar daca sunt malefice, vor actiona ca benefice, devenind functional benefice.
Casele sunt clasificate si dupa gradul de intensitate al producerii efectelor, astfel:
1. Casele Kendra - a 1-a, a 4-a, a 7-a, a 10-a;
2. Casele Trikona - a 1-a, a 5-a, a 9-a;
3. Casele Trishadaya - a 3-a, a 6-a, a 11-a;
4. Casele Parashraya - a 12-a , a 2-a, a 8-a.
În fiecare grup, puterea caselor este în ordine crescatoare, deci cele mai puternice case din horoscop sunt a 10-a, a 9-a, a 11-a, a 8-a. Planetele stapâne ale caselor a 3-a, a 6-a si a 11-a produc efecte nefavorabile, de amplitudine, în ordine crescatoare (stapânul casei a 11-a va fi cel mai puternic).
Planetele stapâne ale caselor a 12-a , a 2-a si a 8-a, produc efectele planetelor cu care sunt asociate, însa daca nu sunt asociate cu nici o planeta, ele produc efectele celei de a doua case care coincide cu una din zodiile pe care le stapânesc. De exemplu, pentru Ascendent în Sagetator, casa a 2-a este în zodia Capricorn si daca Saturn (stapânul casei a 2-a) nu este asociat cu nici o planeta, atunci Saturn produce efectele casei a 3-a, care este în Varsator, a doua zodie guvernata de el.
Pentru orice casa, distrugatorul ei este casa a 12-a de la aceasta casa. Casa a 8-a este casa a 12-a de la casa a 9-a, care este casa norocului, a destinului nativului, o casa foarte importanta si de aceea stapânul casei a 8-a este foarte malefic. Daca stapânul casei a 8-a stapâneste si una din casele a 3-a, a 6-a sau a 11-a, el va deveni extrem de malefic. De exemplu, pentru Ascendent în Scorpion, Mercur este stapânul caselor a 8-a si a 11-a, devenind, astfel, foarte malefic.
Daca stapânul casei a 8-a ocupa o casa Trikona, el va deveni benefic.
Relatia dintre stapânii caselor este esentiala pentru astrologia vedica. Daca într-un horoscop exista relatii reciproce între stapânii caselor Kendra si Trikona, nativul va progresa în viata; cu cât exista astfel de relatii mai multe si mai puternice, cu atât nativul va fi mai bogat, mai celebru, etc.

Casele Badhaka (obstructive)
Când Ascendentul este într-o zodie mobila (Berbec, Rac, Balanta, Capricorn), casa a 11-a devine Badhaka, iar stapânul ei devenine o planeta functional-malefica (Badhaka).
Când Ascendentul este într-o zodie fixa, casa a 9-a si stapânul ei devin Badhaka.
Când Ascendentul este într-o zodie duala (Gemeni, Fecioara, Sagetator si Pesti) casa a 7-a si stapânul ei devin Badhaka.
Aceste case si stapânii lor creeaza obstructionari si amânari. În interpretarea horoscopului este recomandabil sa fie luata în calcul si aceasta calitate a caselor. Este bine, când Badhaka (stapânul casei Badhaka) se afla într-o casa malefica.


7.Principiul Bhavat Bhavam
Definitia principiului este greu de tradus, dar sensul sau poate fi explicat astfel: caracteristicile fiecarei case vor fi examinate, considerându-le pe rând ca fiind Ascendent. De exemplu: ne intereseaza analiza completa a casei a 2-a într-un horoscop; dupa ce o analizam fata de Ascendentul propriu-zis al horoscopului, o consideram pe ea ca Ascendent (deci devine Ascendent conventional) si studiem casa a 3-a, ca fiind casa a 2-a de la acest Ascendent conventional, etc.
Alt exemplu: studiem casa a 10-a din horoscopul natal; pentru a obtine mai multe informatii, o consideram Ascendent conventional si, numarând zece case de la acest Ascendent, putem analiza casa a 10-a de la Ascendentul conventional.
Acest principiu este unul din misterele influentei celeste.



8.Astrogramele divizionale

În astrologia vedica un rol important îl joaca horoscopul divizional. Zodiacul se împarte în 12 zodii. Fiecare zodie, la rândul ei, se împarte în anumite tipuri de diviziuni, care în limba sanskrita se numesc Varga sau Amsha.
Exista 16 tipuri de Varga, însa numarul si tipul lor ales de astrologi variaza în functie de scopul pentru care aceste diviziuni sunt folosite.
Acest tip de diviziuni ofera mai multe detalii si specificatii în descrierea influentelor planetare, indica puterea planetelor, etc. Planetele produc rezultate favorabile sau nefavorabile în functie de pozitia lor într-o anumita portiune a zodiei.
Planeta devine favorabila când ocupa un numar mai mare de diviziuni guvernate de ea însasi sau guvernate de planete prietene sau ocupa diviziuni în care este exaltata si devine nefavorabila, daca ocupa un numar mai mare de diviziuni reprezentate de locurile ei de debilitate sau diviziuni guvernate de planete inamice.
Fiecare astrograma divizionala ajuta la elucidarea mai temeinica a indicatiilor diferitelor case.
Planetele în horoscopul natal ne pot pune, de multe ori, în situatia de a ne însela, facându-ne sa tragem concluzii eronate. Pentru a evita, sau cel putin pentru a reduce la minim prezicerile gresite, trebuie sa analizam macar astrograma D-9, daca nu si alte diviziuni.
Folosirea tehnicilor astrogramei D-9 da posibilitatea de a prevedea cu o mai mare precizie majoritatea evenimentelor din viata unui nativ.
De multe ori, un horoscop natal enigmatic poate fi descifrat numai cu ajutorul tehnicilor astrogramei D-9.
A 64-a Navamsha este o conceptie unica în astrologia vedica. Cei mai proeminenti clasici ai astrologiei vedice acorda multa atentie anumitor zone sensibile ale zodiacului si tranzitelor planetelor malefice, cum sunt Saturn, Rahu sau Ketu, prin aceste zone, care sunt capabile sa produca multe necazuri si chiar moartea. Una din astfel de zone sensibile este a 64-a Navamsha.


9.Planetele

Fiecare planeta dintr-un horoscop are anumite caracteristici in functie de mai multe criterii luate in cosiderare:
Planete natural benefice(Jupiter,Venus, Luna crescatoare si Mercur neafectat de planete malefice) si natural malefice(Marte, Soarele,Saturn,Rahu, Ketu si Luna descrescatoare, si Mercur afectat)

Planelele pot fi exaltate, debilitate sau in Mulatrikona(sunt anumite zone din
zodii în care planetele devin aproape la fel de puternice ca si în zonele lor de exaltare. Aceste zone se numesc Mulatrikone) .
Intre planete se stabilesc anumite relatii: de prietenie, de dusmanie, de neutralitate

Conjunctia.Doua planete sunt conjuncte atunci cand se afla in aceeasi zodie , indiferent de gradul pe care il ocupa fiecare dintre ele. Conjunctia in sine nu poate fi benefica sau malefica, ea depinde de planetele implicate in conjunctie.

Aspectul planetar. Se poate realize intre 2 planete, intre o planeta si o zodie sau o casa. Un aspect nu este benefic sau malefic, ci depinde de planetele implicate, la fel si puterea aspectului depinde de planetele implicate.
Planetele Marte, Jupiter, Saturn, Rahu si Ketu au un statut special în ceea ce priveste aspectele, si anume, pe lânga aspectul plin la casa a 7-a:
? Marte aspecteaza cu putere deplina casele a 4-a si a 8-a de la el;
? Jupiter aspecteaza cu putere deplina casele a 5-a si a 9-a de la el;
? Saturn aspecteaza cu putere deplina casele a 3-a si a 10-a de la el;
? Rahu si Ketu (ca si Jupiter) aspecteaza cu putere deplina casele a 5-a si a 9-a.

Planetele Karaka
Cuvântul „Karaka” în sanskrita înseamna „cel care face”. În astrologie, termenul Karaka înseamna semnificator.
Diferitele planete joaca rolul de Karaka sau semnificator pentru anumite case, pentru diferiti factori legati de noi, de altii, de relatiile noastre cu altii, pentru anumite actiuni, etc. Aceste Karaka sunt fixe, adica sunt aceleasi pentru orice horoscop. Deoarece semnificatiile caselor sunt legate de mai multe chestiuni, pentru unele case exista mai multi semnificatori.
Tabelul nr. 8: planete Karaka pentru cele 12 case
Casa Planete Karaka
1-a Soare (Eu-l, sufletul, spiritul, vigoarea, sanatatea, trupul fizic s.a.)
2-a Jupiter (capacitatea de a câstiga bani; finante, familie s.a.)
Mercur (vorbire, educatie)
3-a Marte (frati, surori mai mici, curaj, îndemânare, energie s.a.)
4-a Luna (mama, mintea,inima, emotiile, casa parinteasca s.a.)
5-a Jupiter (copii, intelect,învatare, creativitate s.a.)
6-a Marte (dusmani, accidente, hotie s.a.)
Saturn (boli s. a. )
7-a Venus (sotie, viata conjugala s.a.)
Jupiter (sot)
8-a Saturn (longevitate,moarte)
9-a Soare (tata, autoritati glorie)
Jupiter (Guru, religie, sansa, destin)
10-a Mercur (statutul, profesia,tactul, vocatia, comertul,prestigiul s.a.)
11-a Jupiter (câstiguri, frati, surori mai mari, prieteni s.a.)
12-a Saturn (pierderi cheltuieli s.a. )

Tabelul nr. 9: planete Karaka pentru persoane fizice
Planete Karaka pentru persoane fizice
Soarele Tata
Luna Mama, femeie
Marte Frati sau surori nascuti dupa nativ, barbat
Mercur Copil adoptiv, fratele mamei, prieteni, rude
Jupiter Fiu, sot, frate mai mare, Guru, nepoti, strabunic
Venus Sotie, parteneri de afaceri
Saturn Servitori
Rahu Bunicul dupa tata, dusmani ascunsi
Ketu Bunicul dupa mama

Karaka variabile
Karaka variabila Semnificator pentru:
Atma Karaka Suflet
Amatya Karaka Pozitie sociala, cariera
Bhratru Karaka Frati, surori
Matru Karaka Mama
Putra Karaka Copii
Pitru Karaka Tata
Jaati Karaka Comunitate, natiune, public, etc.
Dara Karaka Sot / sotie



Planetele Yoga-Karaka
Soarele si Luna stapânesc câte o casa. Restul de cinci planete: Marte, Mercur, Jupiter, Venus si Saturn stapânesc câte doua case fiecare.
Daca într-un horoscop o planeta stapâneste o Kendra si o Trikona, aceasta planeta devine Yoga-Karaka, cea mai buna functional benefica planeta pentru respectivul Ascendent.
De exemplu, pentru Ascendent în Rac, Marte este stapânul caselor a 5-a si a 10-a, el devenind Yoga-Karaka pentru acest Ascendent, adica cel mai puternic benefic functional.

Planetele Maraka
Maraka este un termen special în astrologia vedica. Cuvântul „Maraka” este greu de tradus într-un singur cuvânt; în general, se traduce cu „ucigas”, însa planeta Maraka nu ucide întotdeauna fizic, ci are tendinta de a ucide fizic, moral si/sau financiar.
Planetele care sunt stapânii caselor a 2-a si a 7-a, mai ales daca ele si ocupa casele a 2-a si a 7-a, devin planete Maraka. Stapânul casei a 2-a este o Maraka mai puternica decât stapânul casei a 7-a.

10. Conceptul de Yogas astrologice

“Yogas” in sanskrita inseamna combinatii planetare specifice a doua sau mai multe planete care produc efecte speciale. Aceasta este o conceptie unica in astrologia vedica. Yogas sunt exceptii de la regulile generale.
Ele sunt de mai multe tipuri: benefice , malefice, pentru prosperitate, pentru saracie, pentru spiritualitate etc.

11. Sistemul Vinshottari dasa sau perioadele planetare

Un horoscop se poate compara cu un deposit al tuturor evenimentelor ce sunt programate in viata unui nativ in conformitate cu Karma din vietile anterioare. Destinul uman este schimbator si acest fapt este reflectat prin alternarea perioadeplor planetare.
Ce inseamna Vinshottrari dasa? Dasa inseamna perioada de fructificare”, perioada in care o planeta exercita influienta asupra vietii nativului, aceasta influienta este legata de puterea planetei respective si de conditiile specifice ale acesteia(conjunctie, aspecte, casa in care se afla, casa pe care o senmifica, etc.)
Cu ajutorul acestui sistem putem stabili prin calcule ca anumite evenimente se pot produce intr-un anumit interval de timp,insa pentru materialiazarea lui este nevoie de interventia divina. Aceasta interventie se manifesta cu ajutorul tranzitelor planetare.Deci pentru fructificare unui eveniment este nevoie de trei factori:
1. indicatia din horoscopul natal
2. indicatia din sistemul perioadelor planetare
3. tranzitul planetar(judecat in functie de harta natala si hartile divizionale)
Ca sa gasim Mahadasha unei anumite planete ce opereaza in momentul nesterii unui native, in primul rand, trebuie sa calculam longitudinea Lunii in momentul nasterii, cu ajutorulefemeridelor, apoi stabilim constelatiade nastere si astfel gasim Mahadasha planetei care opereaza la nastere.






12.Roloul Lunii in astrologia vedica


Raportarea la constelatii si nu numai la Sistemul solar, caracteristica Astrologiei vedice, se manifesta si în faptul ca Luna este considerata un factor mult mai important în determinarea personalitatii si destinului individului decât Soarele. Luna este studiata din punctul de vedere al tranzitului ei prin constelatii *, prin calitatea ei de stapân al unei zodii (Racul) care se suprapune cu casa 4 în horoscopul universal (Kala Purusha), si din punctul de vedere al unei case într-un horoscop normal, ceea ce-i atribuie calitatea de benefic sau malefic functional, etc.

Luna reprezinta psihismul nostru, partea aceea imposibil de controlat, care ne face sa fim atât de omenesc de umani, ne individualizeaza si ne structureaza specific, subconstientul, inconstientul, dar si supramentalul atunci când face legatura cu Constiinta macrocosmica. Este partea care ne ocroteste, ne vegheaza si ne creste precum mama (dealtfel, planeta karaka pentru mama, adica semnificatoare, este Luna).

Astrologia vedica, raportându-se la constelatii, ia în calcul si tranzitele Lunii prin cele 27 constelatii (Nakshatra), tranzite extrem de importante în recalcularea orei nasterii unei persoane, în trasarea unor caracteristici de constitutie fizica, psihica, mentala si de comportament.

Luna se considera în Astrologia vedica la fel de importanta ca si Ascendentul, de aceea în calcule si pentru interpretari se fac raportari si la un Ascendent lunar. De fapt, multe din interpretari iau în calcul nu numai Ascendentul natal sau Ascendentul lunar, ci si un Ascendent solar, desi acesta este cel mai putin important. De altfel, principiul Bhavat Bhavam face ca orice casa sa poata fi considerata într-un moment dat casa 1, astfel încât interpretarile sa fie mai nuantate.



* Toate informatiile sunt luate din tratatul de Astrologie vedica al doamnei Evghenia Cozma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu