sâmbătă, 25 decembrie 2010

Teoria culorilor in astrologie

Omul se naste, se dezvoltä si evolueazä intr-un mediu cromatic, intr-o lume fizicä coloratä. Ziua aduce un mediu in care actiunea este posibilä, in care nivelul metabolic si secretiile glandulare cresc, de unde mai multä energie si stimulare. Noaptea aduce o dublä pasivitate, liniste si o incetinire generala a activitätii glandulare si metabolice. Culorile asociate cu aceste doua medii sunt: galbenul strälucitor al luminii de zi si albastrul inchis al cerului de noapte. Dar, deoarece aceste culori reprezinta ziua si noaptea - factori care mai degrabä controleazä ei omul, decât omul pe ei -, ele devin culori ce regleaza din exterior comportamentul indivizilor, fortându-i sä se activeze sau sa-si inceteze activitatea, linistindu-i. Culoarea, dincolo de perceptia si trairea ei afectivä, este o oglindä a personalitätii noastre. La fel cum existä o lume exterioarä, obiectivä, a culorii, tot asa existä si o lume interioarä, subiectiva, afectiv traitä a culorior.

Rezonanta afectivä si preferinta subiectivä fatä de culori sunt procese deosebit de complexe, structurate pe baza unor interactiuni dintre particularitätile psihoindividuale si ansamblul factorilor externi. Astfel, atractia sau repulsia, simpatia sau antipatia fatä de o culoare reprezintä indici atât ai modului general de raportare a personalitätii la lumea inconjuratoare, cât si ai apartenentei la o anumitä structura de norme si valori. Este interesant de urmärit atractia cätre o anumitä culoare prin prisma tipologiei planetare. Se poate observa cum fiecare tipologie doreste culoarea care o incarcä cu o formä de energie subtilä si al cärei efect compenseazä träsäturile ei de caracter.

Sä facem o scurtä trecere in revistä a culorilor si a efectelor induse de acestea.

ROSU - are ca efect fiziologic cresterea presiunii sangvine si ridicarea tonusului muscular; activeazä respiratia si dä senzatia de cäldurä. Efectul psihologic este de stimulator general, ce iritä, incitä la actiune; este un stimulator intelectual, cu senzatia de aprindere, insufletire, mobilizare, activare si faciliteazä asociatiile mentale de idei. Ca rezonantä afectivä, se caracterizeazä ca ,,forta vointei” si este specific tipului activ, excentric, ofensiv agresiv, autonom, competifiv, operativ. Exprirnä dorinta, excitabilitatea, dominanta, erotismul. Reprezinta culoarea agreata de tipologia martianä.

PORTOCALIU - are ca efect fiziologic accelerarea pulsatiilor inimii, mentinând presiunea sangvinä si favorizând secretia gastrica si digestia. Are ca efect psihologic entuziasmul, veselia. Este un stimulator emotiv, cu senzatia de apropiere puternicä si impresie de sanatate si optimism. Rezonantä afectivä cu aceleasi caracteristici ca la rosu. Putem recunoaste zona de interes si caracteristicile tipologiei jupiteriene.

GALBEN - are ca efect fiziologic stimularea nervului optic si favorizeazä functionarea normalä a sistemuhui cardiovascular. Efectul psihologic va fi de cäldurä, intimitate, satisfactie, admiratie, inviorare. Calmant al psihonevrozelor; stimuleaza si intretine starea de vigilentä, sporeste capacitatea de mobilizare si concentrare a atentiei, predispune la comunicativitate. Ca rezonantä afectiva, exprimä spontaneitatea; este caracteristica pentru tipul activ, proiectiv, expansiv si cu nivel ridicat de aspiratie. Exprimä variabilitatea aspiratiei, originalitatea si veselia Gemenilor.

VERDE - are ca efect fiziologic scäderea presiunii sangvine, mai ales prin dilatarea vaselor capilare. Efectul psihologic indus este de liniste, cu bunä dispozitie, relaxare, meditatie, echilibru, contemplare, abundentä de asociatii de idei. Culoare rece, placutä, odihnitoare, calmantä, faciliteazä relaxarea nervoasä. Rezonanta afectivä exprimä ,,elasticitatea vointei”, concentrare, sigurantä, introspectie, persistenta, abstinentä, autoevahuare. Caracterizeazä tipul pasiv, defensiv, posesiv, imuabil. Reprezintä culoarea agreata de tipologia Venus.

ALBASTRU - are ca efect fiziologic scäderea presiunii sangvine, a tonusuhui muscular si calmeazä respiratia. Efectul psihologic indus de aceastä culoare foarte rece este de odihnä si liniste, indemnând la calm si reverie. Predispozitie cätre concentrare si liniste interioarä, cätre seriozitate, cu tendintä de evocare, cätre pace si nostalgie. Rezonanta afectivä se caracterizeazä prin profunzimea träirilor si a sentimentelor, culoarea fiind caracteristica pentru tipul concentric, pasiv, senzitiv, perceptiv, unificativ; exprimä linistea, tandretea, satisfactia, afectiunea lunarä a Racului.

VIOLET - efectele fiziologice sunt de intensificare a activitätii cardiovasculare, accelereazä respiratia, influenteazä pozitiv rezistenta cardiacä si pulmonarä. Efectul psihologic dat de aceastä culoare rece, nelinistitoare si descurajantä este de stimulare, cu efect contradictoriu: atractie si indepärtare, optimism si nostalgie in acelasi timp. Mai dä senzatia de gravitate. Rezonanta afectivä este de tristete, melancolie, penitentä. Reprezintä culoarea agreata de tipologia Saturn si de zodia Balantei.

NEGRU - efectele fiziologice sunt de repaus, de reducere a activitätii rnetabolice. Efectele psihologice indüse sunt de retinere, neliniste, depresie, introversiune, induiosare. Rezonanta afectivä este de deces, tristete, singuratate, moarte, despärtire. Reprezintä culoarea agreatä de tipologia Pluton.

ALB - efecte fiziologice de contractie a muschilor oculari. Efectele psihologice induse sunt de cuprindere, suavitate, robustete, puritate, raceala; este obositoare prin strälucire. Rezonanta afectivä este de pace, impäcare, liniste, inocentä, virtute, curätenie, sobrietate. Reprezinta culoarea agreatä de nativii cu influente solare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu